10 momente fabuloase din istoria modei

Lumea modei este de-a dreptul spectaculoasa, iar daca pe catwalk mai defileaza si modele in voga, frumusetea este cuvantul de ordine. Multe au fost momente demne de a fi inscrise intr-o carte de istorie a modei, iar site-ul Handbag.com a facut un top al celor mai tari aparitii din toate timpurile.

 


1991: Anul supermodelelor

Intotdeauna, un spectacol de moda semnat de Gianni Versace a reusit sa surclaseze orice alt eveniment organizat in acest domeniu. Totul a culminat cu o prezentare de moda care a avut loc in anul 1991. Din spatele scenei, pe ritmurile melodiei "Freedom" a lui George Michael, si-au facut aparitia patru frumuseti incontestabile: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell si Christy Turlington. Purtand rochii model toga foarte scurte, top modelele au fost senzatia serii. Au pasit pe catwalk foarte relaxate, sigure pe ele, fredonand melodia de pe fundal. Chiar daca nu asta a fost ideea, prezenta celor patru manechine a eclipsat putin vestimentatia creata de Versace.

 


1993: Kate Moss

La doar 15 ani, Kate Moss a reusit sa creeze un moment demn de a ramane in istoria modei internationale. Dupa succesul pe care l-a avut cu acea imagine adolescentina, incadrata de un sirag de beculete de diverse culori, aparuta in revista "Vogue", editia britanica, Moss a devenit imaginea casei Calvin Klein si a semnat un contract cu LOreal, in valoare de 30 de milioane de dolari.

 


1998: Moda de inalta clasa apare intr-un show TV

Serialul "Sex and the City" a inregistrat un succes de proportii. Aceasta productie nu putea sa nu-si puna amprenta asupra modei internationale. Modelele create de Patricia Field au devenit adevarate must-have-uri ale fiecarei femei care se imagina in unul dintre rolurile din serial. Fiecare dintre cele 94 de episoade a avut cel putin o piesa vestimentara care, mai tarziu, a servit drept inspiratie pentru un anumit creator de moda.

 

1985: Muzica si moda

Madonna a reprezentat intotdeauna un reper pentru multe dintre femeile din intreaga lume. Stie ce sa poarte si cum sa poarte ca sa fie potrivit pentru momentul si locul in care se afla. De foarte multe ori, artista a reusit sa dea tonul in ceea ce priveste tendintele din sezonul respectiv.

Lumea modei din Londra si New York a fost la picioarele Madonnei in momentul in care a trebuit sa-si creeze vestimentatia pentru rolul pe care l-a interpretat in filmul "Desperately Seeking Susan". Fiind un personaj cu o personalitate foarte puternica si schimbatoare, in acelasi timp, vestimentatia a trebuit sa reflecte exact starile prin care trecea. Si, cu siguranta, Madonna a avut inspiratie si de data aceasta: totul negru.

 

1994: Momentul Elizabeth Hurley

La premiera filmului "Patru nunti si o inmormantare", actrita a purtat o rochie lejera semnata de Versace. Pe invitatia la premiera scria "Poarta o rochie potrivita pentru o nunta.", iar alegerea facuta de Elizabeth a fost mai mult decat potrivita. Important de precizat este faptul ca aceasta tinuta nu numai ca a facut furori in acea seara, dar i-a asigurat actritei un contract de imagine cu firma Estee Lauder. Michael Foster, directorul ITN, i-a spus intr-o discutie privata: "Realizezi ca fiecare femeie de la aceasta petrecere te uraste pentru rochia pe care o porti!".

 

2001: Arta sau moda?

Alexander McQueen, renumit in lumea modei pentru viziunile sale, a revolutionat moda anului 2001 cu modele pe care le-a propus in cadrul festivalului de moda de la Londra. Artistul a reusit sa treaca peste barierele impuse de un spectacol de moda oarecare, creand un eveniment de neuitat. Cel mai reprezentativ model a fost cel purtat de Kate Moss, care a afisat o imagine inspirata din lumea pasarilor. De la coafura si pana la vestimentatie, totul a amintit de lumea zburatoarelor.

1961: Rochia neagra devine un simbol

Povestea incepe in momentul in care Audrey Hepburn a pasit pentru prima data in atelierul creatorului Hubert de Givenchy. El a creat rochia pentru rolul Holly Golightly, interpretat de actrita in filmul "Breakfast at Tiffanys". De aici pana la trend-ul in care rochia neagra, simpla, a devenit un must-have al tuturor femeilor nu a fost decat un pas. Chiar si in zilele noastre, acest model este de referinta pentru orice creator de moda.

 

1976: Punk Rock, la moda in toata lumea

Malcom McLaren, un creator de moda care niciodata nu s-a dat in vant dupa vestimentatia "cumintica", s-a pus pe treaba in anul 1976. Alaturi de colaboratoarea sa, Vivienne Westwood, a vrut sa creeze o linie vestimentara care sa li se potriveasca, in primul rand, lor. Au reusit sa scoata pe piata o linie foarte indrazneata, cu foarte multe haine negre, inscriptionate cu mesaje obscene sau erotice. Din aceasta colectie nu puteau lipsi nici jachetele de bikeri. Vivienne Westwood intreba la un moment dat: "Iti poti imaginea o imagine punk rock fata hainele adecvate?".

 

1994: Glamour-ul, din nou la moda

Prima colectie pe care a realizat-o Tom Ford pentru Gucci a readus in discutie moda glamour si sexapell-ul in moda. Camasi din satin, jeansi cu taieturi fine, multa catifea si tunicile au fost modelele cheie. Pe langa toate acestea, accesoriile metalice si culorile pastelate au venit sa completeze o tinuta eleganta.

 

 


2007: Noua imagine Dior la aniversarea celor 60 de ani de activitate

Pentru a pastra imaginea creata de Dior de-a lungul carierei sale, creatorul John Galliano a reunit in acelasi show de moda topmodele din noua si vechea generatie. Toate acestea s-au intamplat in iulie 2007, la palatul Versailles. Printre celebritatile prezente au fost Linda Evangelista si Naomi Campbell.

Piesele de rezistenta ale colectiei au fost crinolinele, care au creat femeii o imagine romantica. Pentru a demonstra ca Dior a fost inainte de toate un artist, Galliano a facut apel si la operele pictorilor din lumea modei, Caravaggio, El Greco, Vermeer. Dior a fost creatorul care a schimbat imaginea femeii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.